Ιδού ο Καλλικράτης

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 28 Απριλίου 2010 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

Το σχέδιο «Καλλικράτης» παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κάνοντας λόγο για «υλοποίηση μιας από τις πιο βαθιές τομές, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

«Στόχος του Καλλικράτη είναι να αποκτήσουμε ένα καλό κράτος, ένα κράτος – νοικοκύρη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «στη συγκυρία που διανύουμε έχει αποκτήσει μια ακόμη διάσταση», καθώς είναι –όπως είπε- αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ακόμα ότι με την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο εισέρχεται στην τελική φάση διαβούλευσης. «Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου», συμπλήρωσε.
Τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας αποκαλύπτει ο Γιάννης Ραγκούσης, καθώς ο «Καλλικράτης» θα βρεθεί στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου

Η συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου άργησε να ξεκινήσει λόγω της έκτακτης συνάντησης του πρωθυπουργού με το οικονομικό του επιτελείο.

Το υπουργικό συμβούλιο ήταν προγραμματισμένο για χθες, αλλά αναβλήθηκε λόγω της σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με θέμα το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο χάρτης του «Καλλικράτη» αναμένεται να περιλαμβάνει λιγότερους από 370 δήμους και 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες και βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.

Ακόμα και με την μορφή του προσχεδίου, ο «Καλλικράτης» έχει συναντήσει αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των δημάρχων.

Οι νομάρχες δηλώνουν υπέρ του «Καλλικράτη», υπό προϋποθέσεις.

Με βάση το σχέδιο, η κυβέρνηση ελπίζει σε σημαντικές περικοπές δαπανών από τους νέους δήμους, μεταξύ άλλων μέσω των σημαντικών σε αριθμό συγχωνεύσεων δημοτικών επιχειρήσεων.

Όπως εκτιμάται, από την κατάργηση περίπου 670 δήμων αλλά και 68 νομαρχιών και επαρχιών σε όλη τη χώρα, θα υπάρξει οικονομικό όφελος μόνον από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών περίπου 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, το σχέδιο φέρνει χιλιάδες μετατάξεις, ενώ ερωτηματικά εξακολουθούν να υπάρχουν στο τι θα γίνει με τους 25.000 συμβασιούχους, όταν θα λήξει η σύμβασή τους.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από την κατάργηση περίπου 670 δήμων και 68 νομαρχιών και επαρχιών θα υπάρξει οικονομικό όφελος μόνον από τον περιορισμό των λειτουργικ δαπανών περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Στο θέμα των εργαζομένων, το νομοσχέδιο φέρνει χιλιάδες μετατάξεις, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για το τι θα γίνει με τους 25.000 συμβασιούχους όταν θα λήξει η σύμβασή τους.

Ήδη, ο «Καλλικράτης» έχει συναντήσει αντιδράσεις, που αναμένεται να ενταθούν με την ανακοίνωση των συνενώσεων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή εντός του Μαΐου, ώστε οι επικείμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου να γίνουν με βάση τους νέους δήμους.

Την ικανοποίησή τους για το σχέδιο «Καλλικράτης» εξέφρασαν οι ελεγκτές της τρόικας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που είχαν προχθές μακρά συνάντηση με τον κ. Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών.

Με τον νέο σχεδιασμό, θα μπει άγριο μαχαίρι σε νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που από 6.000 θα γίνουν 2.000, ενώ θα καταργηθούν οι Νομαρχίες και θα μετασχηματιστούν σε 13 Περιφέρειες με αιρετούς περιφερειάρχες. Κορυφή της πυραμίδας του συστήματος «Καλλικράτη» θα αποτελούν οι 7 Γενικές Διευθύνσεις, που θα λειτουργούν ως αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες. Επίσης, θα μειωθούν οι δήμοι και κοινότητες, από 1.034 που είναι σήμερα, σε 370. Τέλος, θα γίνει εξορθολογισμός του προσωπικού που υπηρετεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με μετατάξεις σε εθελούσια βάση μέχρι τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια με υποχρεωτικές μετατάξεις εντός των ορίων κάθε δήμου.

Κύμα μετατάξεων σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση αρχίζει με το σχέδιο «Καλλικράτης», που θα δοθεί προς διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες και θα προβλέπει τη δημιουργία μέχρι 370 δήμων σε όλη τη χώρα.

Η αρχή θα γίνει με τη μεταφορά προσωπικού που σήμερα απασχολείται στις νομαρχίες, καθώς και με μετακινήσεις υπαλλήλων από δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα των δήμων- το σχέδιο προβλέπει συγχωνεύσεις- οι οποίοι ξεπερνούν τις 90.000.

Την προαναγγελία για τις μετατάξεις, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις και υποχρεωτικές, έκανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης κατά την ομιλία του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΚΕ).

«Μεταφορά αρμοδιοτήτων για το νομοσχέδιο “Καλλικράτης” σημαίνει μεταφορά του αντίστοιχου προσωπικού και των σχετικών πόρων» σημείωσε ο κ. Ραγκούσης, περιγράφοντας τις αρμοδιότητες που θα φύγουν από τις σημερινές νομαρχίες και θα περιέλθουν πλέον στους νέους δήμους. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών δήμων και κοινοτήτων, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο νομού και θα καταργηθούν, με αποτέλεσμα- όπως είπε ο υπουργός- το προσωπικό τους να μεταφερθεί στους δήμους.

Ανάλογες μετακινήσεις υπαλλήλων θα γίνουν και από τις σημερινές κρατικές περιφέρειες ή τα υπουργεία προς τις 13 Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες θα θεσμοθετηθούν με τον «Καλλικράτη», βάσει και σε αυτή την περίπτωση των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν.

Σημειώνεται ότι υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών προς τους δήμους έχουν γίνει και στο παρελθόν. Επί υπουργίας Β. Παπανδρέου η αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών πέρασε στους δήμους και το μέχρι πρότινος προσωπικό που υπαγόταν στο υπουργείο Υγείας μεταφέρθηκε με νομοθετική διάταξη.

Το πακέτο μετατάξεων λόγω «Καλλικράτη» αποτελεί την αρχή ευρύτερων ανακατατάξεων στο προσωπικό του Δημοσίου. «Το πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι τα κενά που ενδεχομένως σε ένα τμήμα από εδώ ή σε ένα τμήμα από εκεί υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης στη χθεσινή συνέντευξή του στο Μega και διευκρίνισε: «Ορθολογική διαχείριση του δυναμικού που υπάρχει και αξιόπιστη αντιμετώπιση όλων των υπαλλήλων μπορεί να δώσει τέλεια αποτελέσματα».

Ειδικότερα αναμένεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσει καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού και των ελλείψεων που υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει ο εξορθολογισμός των υπηρετούντων ανά φορέα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση στην ΚΕΔΚΕ γύρω στο Πάσχα θα ανακοινωθεί το προσχέδιο του «Καλλικράτη», που θα φθάσει τις 400 σελίδες και θα περιλαμβάνει τόσο τις διατάξεις για αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό, όσο και τη νέα χωροταξία των δήμων. Στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε μέσα στον Μάιο να ψηφιστεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην ΚΕΔΚΕ, είπε ότι με τον «Καλλικράτη», θα κλείσουν περίπου 4.000 νομικά πρόσωπα, θα συγχωνευθούν χιλιάδες οργανισμοί και θα συνενωθούν 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, υπηρεσίες αλλά και οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σε αυτές θα μεταφερθούν στους νέους δήμους, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις σε ευρεία κλίμακα σε υποδομές, πόρους και προσωπικό. «Μεταφορά αρμοδιοτήτων», διαβεβαίωσε με έμφαση ο κ. Ραγκούσης, «σημαίνει μεταφορά του αντίστοιχου προσωπικού και των σχετικών πόρων. Η αρχή αυτή θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο να μεταφέρονται απλώς ευθύνες, χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων». Επίσης ο «Καλλικράτης» στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα ενισχυθεί με 9.000 συμβασιούχους (5.000 ορισμένου χρόνου και 4.000 έργου) που έχουν εγκριθεί από την κυβέρνηση και θα κατανεμηθούν βάσει των εγκρίσεων του ΑΣΕΠ.

Οι αρμοδιότητες
Στην αρμοδιότητα των νέων δήμων θα μεταφερθούν:

**Οι πολεοδομίες και όλες οι υπηρεσίες έκδοσης οικοδομικών αδειών.

** Οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και χορήγησης αδειών λειτουργίας ιδρυμάτων παιδικής πρόνοιας από ιδιώτες, όπως επίσης ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών.

* Οι υπηρεσίες Παιδείας που έχουν σχέση με την ανέγερση των σχολείων, την κατανομή πιστώσεων στις σχολικές επιτροπές για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων, τη μεταφορά των μαθητών κ.λπ.

**Οι υπηρεσίες Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής των νομαρχιών (διενέργεια εμβολιασμών κ.λπ.).

**Οι υπηρεσίες εμπορίου για την ίδρυση, διάλυση και καθορισμό του τρόπου λειτουργίας των λαϊκών αγορών, χορήγηση αδειών περιπτέρων κ.λπ.

**Οι υπηρεσίες εκτέλεσης έργων τοπικής σημασίας για τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και κυρίως την αγροτική οδοποιία.

Πόροι «Καλλικράτη»

Το «καλάθι» των πόρων του «Καλλικράτη» περιλαμβάνει:

**Τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, τον ΦΠΑ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Απομένει προς διευκρίνιση το ποσοστό συμμετοχής των παραπάνω φόρων στο χρηματοδοτικό μίγμα των νέων δήμων και, βεβαίως, το ύψος του.

Πάντως, ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφέρουν στους νέους δήμους θα συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους, όπως το Σύνταγμα ορίζει.

Οπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, η κυβέρνηση έχει εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ελλάδα» ένα εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση ύψους 4 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση του οποίου θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τους φορείς της.

Τα πάνω κάτω έρχονται για τους εργαζομένους σε δήμους, νομαρχίες και κρατικές περιφέρειες με τον «Καλλικράτη», ο οποίος θα σημάνει σειρά μετατάξεων για το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό, καθώς και απολύσεις για συμβασιούχους των οποίων ολοκληρώνεται η σύμβαση.

Προσωπικό των νέων δήμων θα αποτελούν πλέον οι υπάλληλοι των δήμων και κοινοτήτων που θα συγχωνευθούν και οι οποίοι είναι μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Το προσωπικό αυτό θα καταλάβει θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας.

Μέσα σε έναν μήνα από την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές- δηλαδή μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2011- θα εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του δημάρχου με την οποία το προσωπικό αυτό θα κατοχυρώνεται ως προσωπικό του νέου δήμου με την ίδια σχέση εργασίας.

Παράλληλα, μέσα σε ένα εξάμηνο από την αρχή του 2011 θα πρέπει να έχουν καταρτιστεί και οι νέοι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας των νέων δήμων, όπου θα προβλέπονται όλες οι θέσεις του προσωπικού.

Οι νέοι δήμοι θα ενισχυθούν και με προσωπικό από τις σημερινές νομαρχίες. Οπως προβλέπεται στον «Καλλικράτη», οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι των οργανικών μονάδων (διευθύνσεων, τμημάτων, αυτοτελών τμημάτων, γραφείων και αυτοτελών γραφείων) νομαρχιών, αρμοδιότητες των οποίων θα ασκούνται πλέον από τους δήμους, θα μεταταχθούν.

Εντός ενός μηνός από τη δημοσίευση του νόμου, οι εργαζόμενοι αυτοί θα κληθούν να υποβάλουν προς τον νομάρχη αίτηση μετάταξής στον δήμο της έδρας του νομού. Η διαδικασία μετάταξης επικυρώνεται με την έκδοση σχετικής απόφασης του γενικού γραμματέα της οικείας περιφέρειας μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τη δημοσίευση του «Καλλικράτη» και η απόφαση αυτή θα έχει έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2011.

Ωστόσο, ορίζεται πως εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις με την εθελοντική διαδικασία μετάταξης, τότε όσοι υπάλληλοι απασχολούνταν στις συγκεκριμένες μονάδες κατά την 1η/1/2010 θα μετατάσσονται υποχρεωτικά στον αντίστοιχο δήμο της έδρας του νομού και θα αρχίσουν να εργάζονται εκεί από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και για το προσωπικό των σημερινών νομαρχιών, το οποίο από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα αποτελεί αυτοδίκαια προσωπικό των νέων αιρετών περιφερειών και κατατάσσεται σε θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας.

Και σε αυτήν την περίπτωση, οι νέες περιφέρειες προβλέπεται να ενισχυθούν με μετατάξεις εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στις κρατικές περιφέρειες. Η διαδικασία θα είναι ίδια με αυτή για τις μετατάξεις των εργαζομένων νομαρχιών προς τους δήμους. Μόνη διαφορά αποτελεί πως η έναρξη ισχύος εφαρμογής της απόφασης του γενικού γραμματέα της περιφέρειας για τη μετάταξη δεν θα είναι η 1η Ιανουαρίου, αλλά η 1η Ιουλίου 2011.

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση