Ο ρόλος του δερματολόγου στην αισθητική & επεμβατική – δερματοχειρουργική δερματολογία

0

neamonitos

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΕΑΜΟΝΙΤΟΣ*

Δερματολόγος

Το δέρμα είναι όργανο με πολλές λειτουργίες και προστατεύει όλο το σώμα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν και πρέπει να βρουν λύση από το δερματολόγο, του οποίου η ειδικότητα και η εξειδίκευση έγκειται στο να αντιμετωπίζει προβλήματα του δέρματος, αισθητικά ή παθολογικά, που χρήζουν επέμβασης.

Η επεμβατική δερματολογία – δερματοχειρουργική είναι μία από τις υποειδικότητες της δερματολογίας. Η δερματοχειρουργική στην Ελλάδα άρχισε να αναπτύσσεται το 1987. Το 1991 ιδρύθηκε η Ελληνική Δερματοχειρουργική Εταιρεία, με σκοπό να οργανώνει εκπαιδευτικά επιστημονικά σεμινάρια για την εκπαίδευση των δερματολόγων στον τομέα αυτό.

Οι νέες τεχνολογίες, οι νέες τεχνικές και η συνεχής διευρυνόμενη εκπαίδευση και εμπειρία του δερματολόγου έχουν ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται παθολογικά και αισθητικά προβλήματα του δέρματος σε οποιαδήποτε ηλικία, καθώς και να διατηρείται και να επαναφέρεται η νεανική εμφάνιση σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.

Προβλήματα και αντιμετώπισή τους

  • Σπίλοι (ελιές), απαιτείται δερμοσκόπηση-χαρτογράφηση και αφαίρεση τους με απαραίτητη την ιστολογική εξέταση (βιοψία).
  • Χειρουργική αφαίρεση των καρκινωμάτων δέρματος (επιθηλίωματα -μελάνωμα) με ιστολογική εξέταση (βιοψία).
  • Θηλώματα, κονδυλώματα (λοιμώξεις δέρματος) και άλλα ογκίδια του δέρματος.
  • Παθολογικά προβλήματα, όπως λιπώματα, κύστεις, συρίγγια, καθώς και παθήσεις των ονύχων που τραυματίζουν τα δάκτυλα (φλεγμονές), αντιμετωπίζονται από τον εξειδικευμένο δερματολόγο με διάφορες μεθόδους, όπως laser, κρυοθεραπεία – κρυοχειρουργική, διαθερμοπηξίες και χειρουργικές αφαιρέσεις.

Οι μέθοδοι ποικίλουν ανάλογα με το παθολογικό πρόβλημα ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Ακόμη:

  • Η εξέλιξη στην αισθητική δερματολογία μας επιτρέπει να βελτιώνουμε – εξαλείφουμε “σακούλες” βλεφάρων με βλεφαροπλαστική, ρυτίδες προσώπου, ουλές προσώπου από ακμή κάνοντας ανάπλαση του δέρματος με LASER: Fraxional-Erbium-Nd:Yag.
  • Μείωση ρυτίδων με χρήση εμφυτευμάτων (υαλουρονικό- botox-λιποπρόσθεση).
  • Μείωση – εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με laser.
  • Αφαίρεση πολυχρωματικών tattoo με laser.
  • Λιποαναρρόφηση – λιπογλυπτική σε λιποδυστροφίες -περιοχές συσσώρευσης λίπους (εσω – εξω μηροί, γόνατα, κοιλιά).
  • Προβλήματα ευρυαγγειών – κιρσών κάτω άκρων καθώς και ευρυαγγειών προσώπου αντιμετωπίζονται άριστα από τον δερματολόγο με σκληροθεραπεία και laser

Επίσης, στις κληρονομικές αλωπεκίες γίνεται μεταμόσχευση μαλλιών hair to hair ή strip από την ινιακή χώρα και τοποθετούνται ένα ή δύο ή τρία τριχοθυλάκια στην προβληματική περιοχή.

Η δερματοχειρουργική στην Ελλάδα προοδεύει και εξελίσσεται συνεχώς και ο δερματολόγος συναγωνίζεται το επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

*ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΕΑΜΟΝΙΤΟΣ
Δερματολόγος
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Δερματοχειρουργικής Εταιρείας

Νικ. Πλαστήρα 14, Χαϊδάρι, τ. 210 5819151

Αναδημοσίευση από pesalevri.gr

Μοιραστείτε

Comments are closed.