Στη Βουλη το ν/σχ για τους μετανάστες

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 5 Φεβρουαρίου 2010 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα όπως και για τα παιδιά τους με το προσχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης και κατατέθηκε για διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τις ενστάνσεις του κόμματος για τις πρωθούμενες απο την κυβέρνηση ρυθμισεις στο μεταναστευτικό επανέλαβε ο Αντωνης Σαμαρας στη συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΣ.

Αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις

Η απάντηση της πολιτείας θα δίνεται εντός δύο ετών από την κατάθεση της αίτησης.Για όσους μεταναστεύσουν στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση του σχετικούνόμου η ελληνική ιθαγένεια θα χορηγείται αφού έχουν 7 χρόνια νόμιμης διαμονής στη χώρα και άδεια επί μακρόν διαμένοντος. Η πολιτεία οφείλεινα απαντά στο αίτημά τους για πολιτογράφηση μέσα σε ένα χρόνο.
Μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της ιθαγένειας είναι η γνώσητης ελληνικής γλώσσας, η ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή τηςχώρας και η πλήρης εξοικείωση με το πολίτευμα και τους θεσμούς τηςελληνικής Δημοκρατίας.

Κώλυμα πολιτογράφησης αποτελεί τελεσίδικη καταδίκη στην Ελλάδα για σοβαρά και επικίνδυνα εγκλήματα σε αυτά που ήδη προβλέπονται προστίθεται η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, η ληστεία και η υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.
Για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα η ιθαγένεια θα χορηγείται ύστερα από δήλωση των γονέων τους που και οι δύο πρέπει να έχουν 15 χρόνια νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα.

Για τα παιδιά των μεταναστών που παρακολουθούν ελληνικό σχολείο προϋπόθεση για τη χορήγηση ιθαγένειας είναι να έχουν φοιτήσει επιτυχώς 6 χρόνια σε ελληνικό σχολείο.

Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές με έναρξη από τις επόμενες αποκτούν περίπου 266.000 ομογενείς και μετανάστες αφού έχουν 5ετη νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα.

Το μεταναστευτικό στη συνάντηση Ραγκούση – Σαμαρά

Τις ενστάνσεις του κόμματος για τις πρωθούμενες απο την κυβέρνηση ρυθμισεις στο μεταναστευτικό επανέλαβε ο Αντωνης Σαμαρας στη συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Ραγκούση.

Να αποσυνδεθεί το μεταναστευτικό από τις προσεχείς εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως με τις προωθούμενες αλλαγές η Ελλάδα καθίσταται το χαλαρότερο κατώφλι της Ευρώπης.

Ο υπεύθυνος του τομέα Εσωτερικών της ΝΔ, Χρήστος Ζώης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του κόμματός του με τον υπουργό Εσωτερικών, ανέφερε πως διατυπώθηκαν οι θέσεις στις οποίες επιμένει η ΝΔ σχετικά με το θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών και το δικαίωμά τους να ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη.

«Ζητήσαμε από τον υπουργό και την κυβέρνηση να τις λάβει σοβαρά υπόψη της δεδομένου ότι αυτό που ήρθε ως προσχέδιο νόμου για ανοικτή διαβούλευση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συναίνεσης και δεν μπορεί να προχωρήσει και να γίνει έτσι αποδεκτό», είπε και πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ θα περιμένει από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα.

Ιερά Σύνοδος: Η απόδοση ιθαγένειας είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας

Στο μεταξύ, η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς είναι αρμοδιότητα της ελληνικής Πολιτείας και του κοινοβουλίου και όχι της Εκκλησίας, αποφάσισε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μετά από διεξοδική συζήτηση με αφορμή επιστολή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων.

Όπως τονίζεται στο ανακοινωθέν, η Εκκλησία είναι αρμόδια να καθορίζει τους πόρους για όσους αλλοδαπούς εντάσσονται στο πλήρωμά της.

Αξίζει να τονιστεί ότι στο ανακοινωθέν γίνεται σαφής αναφορά ότι η απόδοση ιθαγένειας δεν ταυτίζεται με το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας και στο οποίο όπως διευκρινίζεται θα πρέπει να ακούγεται ή να ακουστεί και η φωνή της Εκκλησίας.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι: «Η «αυστηροποίηση» των προτεινόμενων διατάξεων για το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας και πολιτογράφησης για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, συνιστά πασιφανή υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.
Τα αυτονόητα δικαιώματα των μεταναστών θυσιάζονται στο τρικομματικό παιχνίδι της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ-ΛΑΟΣ για την εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας που ισοπεδώνουν την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται ότι θα δώσει τη μάχη, μέσα και έξω από τη βουλή, ενάντια στους διαχωρισμούς για τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα και για να ανοίξει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα».

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση