Εφαρμογή Νόμου για το κάπνισμα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έως 70 τ.μ.

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 1 Ιουνίου 2009 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία Νόμοι - Εγκύκλιοι. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

nosmokingΑπό την 1η Ιουλίου εφαρμόζεται ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έως 70 τ.μ. να καλούνται από την 1 Ιουνίου να χαρακτηρίσουν τα καταστήματά τους αποκλειστικά για καπνίζοντες, ή μη καπνίζοντες ώστε να ενσωματωθεί ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός στην άδεια λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα προβλέπεται:

1. Σύμφωνα με την παρ.3 του Άρθρου 3 του Ν.3730/2008 «τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έως 70 τ.μ. της περίπτωσης β’ της παρ.1 του ιδίου Άρθρου, χαρακτηρίζονται με απόφαση του ιδιοκτήτη τους, που θα ενσωματώνεται στην άδεια λειτουργίας τους, ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες, ή μη καπνίζοντες. Με νεότερη αίτηση του ιδιοκτήτη, δύναται να τροποποιηθεί, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο χαρακτηρισμός αυτός.»

2. Με δεδομένο ότι ο Νόμος 3730/2008 για την απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ισχύει από 01/07/2009, όπως προβλέπεται στην παρ.1 του Άρθρου 3, είναι αναγκαίο μέχρι 01/06/2009, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που εμπίπτουν στην παράγραφο 1 του Άρθρου 3, να δηλώσουν στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου που χορήγησε την άδεια λειτουργίας τους εάν επιθυμούν να χαρακτηριστούν ως καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή όχι.

3. Εφόσον λειτουργεί το κατάστημα ως χώρος καπνιζόντων, θα υπάρξει σχετική καταχώρηση με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος. Επιπρόσθετα η ίδια υπηρεσία του δήμου που χορηγεί την άδεια λειτουργίας, θα διαθέσει στο κατάστημα ειδικό σήμα. Το σήμα αυτό θα τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και θα αναφέρεται με αυτό, ότι το κατάστημα είναι για καπνίζοντες.

4. Τα καταστήματα για καπνίζοντες θα έχουν υποχρεωτικά ειδικές εγκαταστάσεις εξαερισμού του χώρου, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 2 του Άρθρου 3 του Νόμου 3730/23-12-2009. Περαιτέρω θέματα-ζητήματα που σχετίζονται με την καλή και αποτελεσματική λειτουργία αυτών για την προστασία της δημόσιας υγείας θα ρυθμιστούν με Απόφαση του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα εκδοθεί.

5. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου παρακαλούνται να αναρτήσουν την παρούσα εγκύκλιο στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου και να λάβουν κάθε πρόσφορο μέσο για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι.

26 απαντήσεις για “Εφαρμογή Νόμου για το κάπνισμα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έως 70 τ.μ.”

  1. Ο/Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ λέει:

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  2. Ο/Η parousia λέει:

    Αγαπητή Ευαγγελία ευχαριστούμε που παρακολουθείς και ενημερώνεσαι από το ιστολόγιο μας .

    Ότι νεότερο θα αναρτάτε σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ιστολόγιο μας.

  3. Ο/Η Σακης λέει:

    Ειναι για μεικτα τ.μ δηλαδη για ολο το μαγαζι!!!
    Απιστευτο,εγω εχω μαγαζι 72 τ.μ και φυσικα δεν μπορω τα παρω την σχετικη αδεια.Εμενα δεν μου πειραζει αυτο,αλλα μου ενοχλει που το διπλανο μαγαζι δεν ειναι πανω απο 70 τ.μ και ειμαι σιγουρος οτι θα επιτρεπει να καπνιζουν διοτι προκειται για ιδιο μαγαζι με το δικο μου!
    Εμανα δεν θα μου παρει μερικους πελατες; Αδικο περα ως περα.Με ποια λογικη επιτρεπουν τα μαγαζια κατω απο 70 τ.μ και οχι πανω,αφου στο μικρο θα ειναι πιο αποπνικτικη η ατμοσφαιρα!
    Κατα την γνωμη μου η επιτρεπεται η οχι.Ειμαστε και χωρα της ΕΟΚ (Ελλαδα Οτι-θελει Κανει).

  4. Ο/Η parousia λέει:

    Αγαπητέ Σάκη,

    Αυτό που σου προτείνουμε είναι να απευθυνθείς στην αρμόδια υπηρεσία (Γραφείο Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος) του Δήμου όπου ανήκει το κατάστημα σου.
    Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχουν λάβει θα σε ενημερώσουν σχετικά.

  5. Ο/Η Σακης λέει:

    Πηγα αλλα η απαντηση ηταν οτι δεν επιτρεπετε ουτε 1 τ.μ παραπανω!
    Μηπως ειναι λιγο αυστηρη?

  6. Ο/Η parousia λέει:

    Αγαπητέ Σάκη,

    Σύμφωνα με την Α1 Β’/8577/1983 υγειονομική διάταξη προκύπτει απόκλειση +- 5%.

    Άποψή μας είναι ότι εφόσον στην προκειμένη περίπτωση αδειοδοτούσα αρχή είναι ο οικείος Δήμος δύναται να κάνει χρήση αυτής της ευεργετικής διάταξης, οπότε πρέπει να εντάξει το κατάστημά σου στα 70 τ.μ. αφού σε καλύπτει το +-5%, σύμφωνα με την διάταξη που προαναφέραμε.

  7. Ο/Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ λέει:

    Κατ’ αρχήν ευχαριστώ πολύ για την άμεση και συνεχή ενημέρωση.
    Παρακολούθησα την συνομιλία σας με τον Σάκη κι επειδή ανήκω κι εγώ σ΄αυτή την «άτυχη» κατηγορία που υπερβαίνει για λίγο τα 70τ.μ., κατέβασα την υγειονομική διάταξη που προτείνατε για να βρω το σημείο που αναφέρει την απόκλιση +-5%. Η διάταξη αυτή είναι ολόκληρος τόμος κι έχω χαθεί λιγάκι. Μήπως γνωρίζεται σε ποιο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε αυτή η ευεργετική διαάταξη? Γιατί νομίζω πως πρέπει να αναφέρεται σε κάποια τροποποίηση. Ευχαριστώ και πάλι.

  8. Ο/Η parousia λέει:

    Αγαπητή Ευαγγελία,

    Το σημείο που αναφέρει την απόκλειση +-5% θα το βρεις στο Άρθρο 8, Παράγραφος 2, 3ο εδάφιο της συγκεκριμένης υγειονομικής διάταξης (Α1Β/8577/1983).

  9. Ο/Η Σακης λέει:

    Δυστυχως ειδα την αδεια μου και ειναι 75 τ.μ και οχι οπως νομιζα 72 τ.μ απο παλαιοτερα που το κοιταξα (λανθασμενα)!Οποτε δεν μου παιρνει ουτε το +-5% για 1 και κατι τ.μ!
    Εχει κανεις κατι να μου συμβουλεψει πριν παω για δευτερη φορα στο Δημο,αν δηλαδη προσκομουσα τιποτα κανενα επιπλεον χαρτι η να αναφερω κατι!

  10. Ο/Η Χαλάτσης Χρήστος λέει:

    άκουσα ότι η διάταξη δεν ισχύει για καταστήματα χωριτικότητας κάτω των 50 θέσεων.Είναι αλήθεια?παρακαλώ ενημερώστε με.το δικό μου κατάστημα έχει άδεια για 49 θέσεις και είναι καφέ

  11. Ο/Η parousia λέει:

    Αγαπητέ Χρήστο,

    Δεν παίζει ρόλο ο αριθμός των θέσεων αλλά το συνολικό εμβαδόν του καταστήματος, όπου με το ευεργετικό +-5%, της συγκεκριμένης διάταξης, φτάνει το ανώτερο 73,5 τ.μ.

  12. Ο/Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ λέει:

    Kαλησπέρα. Συγχωρήστε με, αλλά διάβασα πολλές φορές το Άρθρο 8 και συγκεκριμένα παράγραφο 2, 3ο εδάφιο και δεν μπορώ να βρω την αναφορά στο +-5%. Εν τω μεταξύ ξαναπήγα στον Δήμο και επιμένουν ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μπορείτε να με διαφωτίσετε? Ευχαριστώ πολύ.

  13. Ο/Η parousia λέει:

    Αγαπητή Ευαγγελία,

    Το άρθρο 8 της υγειονομικής διάταξης Α1Β/8577/83′ με τίτλο «Διαδικασία εκδόσεως της άδειας ιδρύσεως και λειτουργίας» αναφέρει (παράγραφος 2, 3ο εδάφιο):
    «Κατά τον ανωτέρω υγειονομικό έλεγχο οι αρμόδιοι υπάλληλοι είναι δυνατό να λαμβάνουν κατά προσέγγιση, το πολύ μέχρι 5%, τους αναφερόμενους στις σχετικές διατάξεις της παρούσας και των άλλων ισχυουσών Υγειονομικών Διατάξεων, Δ)γμάτων κλπ. αριθμούς, που εκφράζουν τα ελάχιστα απαιτούμενα κατά περίπτωση ύψη ή άλλες διαστάσεις εμβαδά και αποστάσεις, καθώς και τον αριθμό των κατοίκων ή των πελατών».

  14. Ο/Η ΤΑΤΙΑΝΑ λέει:

    ΕΧΩ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 70τ.μ. ΜΟΝΙΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΑΤΟΜΑ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΕΣ. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ?

  15. Ο/Η νικος λέει:

    καλησπερα σας, θα με βοηθουσε πολυ η απαντηση σας στο εξης ερωτημα..
    δουλευω ως σερβιτορος σε καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος, μπορει ο εργοδοτης να μου επιβαλει να μην καπνιζω στον εξω χωρου του μαγαζιου καπου που δεν εχει τραπεζια? υπαρχει περιπτωση να εχει κυρωσεις ο ιδιος αν καποιος απο του ελεγκτικους φορεις δει οτι καπνιζω ενς ειμαι μακρια απο τα τραπεζια και σε εξωτερικο χωρο? διοτι λεει ο εργοδοτης μου πως επιτρεπεται να κανω ενα τσιγαρο και αυτο σε ενα 5λεπτο διαλλειμα το οποιο θα ειναι απεναντι απο το μαγαζι, δηλαδη 12ωρες δουλειας ενα τσιγαρο?? περα απο το νομο καπνισματος ετσι παρεμβαινει αλλους νομους, παρακαλω τα φωτα σας..

    ευχαριστω προκαταβολικα

  16. Ο/Η parousia λέει:

    Αγαπητή Τατιάνα

    Η εφαρμογή του Νόμου για το κάπνισμα σε καταστήματα κάτω των 70τ.μ. αφορά αποκλειστικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
    Στη δική σου περίπτωση ο Νόμος αναφέρει ότι οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι εργασίας με κάτω από 50 εργαζόμενους απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.

  17. Ο/Η parousia λέει:

    Αγαπητέ Νίκο

    Το ερώτημά σου δεν έχει να κάνει με την εφαρμογή του Νόμου για το κάπνισμα αλλά με την εργατική νομοθεσία.
    Καλό θα ήταν να απευθυνθείς στο συνδικαλιστικό σου φορέα ώστε να πάρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

  18. Ο/Η ΣΤΕΦΑΝΟΣ λέει:

    θα μπορουσατε να με ενημεροσετε σας παρακαλο αν σημπερηλαμβανη στα τ.μ. κουζηνα ,WC,η μονο την εθουσα πελατων κ μαζι με τη μπαρα η οχι ;

  19. Ο/Η parousia λέει:

    Αγαπητέ Στέφανε

    Ο Νόμος όταν αναφέρει έως 70τ.μ. μιλάει για μεικτά τετραγωνικά μέτρα.

  20. Ο/Η ΖΙΝΑ λέει:

    ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΕΜΠΙΜΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ? (ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ-ΙΝΤΕΡΝΕΤ) ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 70ΤΜ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ Η ΜΗ ΚΑΠΝΙΖΟΝΤΩΝ? ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΗΕΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ.

  21. Ο/Η parousia λέει:

    Αγαπητή ΄ΖΙΝΑ,

    Οι παραπάνω αίθουσες ψυχαγωγίας όπως τις αναφέρεις (μπιλιάρδα – ίντερνετ) υπάγονται στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών και σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, άρθρο 5, δεν έχουν δικαίωμα επιλογής χαρακτηρισμού ως καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, ανεξαρτήτου εμβαδόν.
    Οπότε απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα σε αυτούς τους χώρους.

  22. Ο/Η απαραδεκτος λέει:

    παρακαλω για τη βοηθεια σας !!! ενδιαφερομαι να νοικιασω μαγαζι για μπαρακι το οποιο θελω ναναι για καπνιζοντες. το μαγαζι ειναι 68 τμ ισογειο και εχει και παταρι 40 μετρα . μπορω να απομονοσω το παταρι και να χρησιμοποιειθει για παραδειγμα για αποθηκη και να μετρησει μονο το ισογειο ? η αναγκαστικα μετραει και το παταρι ?
    ευχαριστω προκαταβολικα!!!

  23. Ο/Η parousia λέει:

    Αγαπητέ απαράδεκτε,

    Ο Νόμος όταν αναφέρει έως 70τ.μ. μιλάει για μεικτά τετραγωνικά μέτρα.

  24. Ο/Η Αγανακτισμένος και όχι μοναδικός λέει:

    Διαβάζοντας τις παραπάνω ερωτήσεις νομίζω ότι βρίσκομαι σε άλλη χώρα καθώς παρατηρώ τους καταστηματάρχες της Κομοτηνής, στην οποία και κατοικώ, όχι μόνο να μην προβληματίζονται για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αλλά αντίθετα αδιαφορούν βλέποντας τους περισσότερους πελάτες τους να καπνίζουν. Με λίγα λόγια στην Κομοτηνή σε όλα τα μαγαζιά, ανεξαρτήτως εμβαδού,με κλειστές ή ανοιχτές πόρτες κλπ. το κάπνισμα απλά επιτρέπεται. Η δική μου ερώτηση είναι: οι επόπτες υγειονομικού θα πραγματοποιήσουν ποτέ κάποιον έλεγχο ή περιμένουν από τις βολικές πολυθρόνες τους να καταστείλουν το έγκλημα;

  25. Ο/Η Ξυφτιδης Γιωργιος λέει:

    Συμφωνω με τον Σακη.Το ιδιο συμβαινει και στα καφε της Αθηνας. Οπου κι αν εχω παει, παντου επιτρεπεται το καπνισμα, η μαλλον δεν ξερω αν επιτρεπεται, αλλα ολοι καπνιζουν, ειτε ειναι μικρο ειτε μεγαλο μαγαζι και χωρις ειδικα χωρισματα. μηπως εχει αλλαξει ο νομος; μηπως υπαρχει καποιο παραθυρακι; σε ποιο τηλεφωνικο αριθμο γινονται καταγγελιες;

  26. Ο/Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΑΛΗ λέει:

    ΕΧΩ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΝΔΥΣΗΣ Κ ΥΠΟΔΥΣΗΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 70ΤΜ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΝΑΜΕΝΟ.ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΣΒΗΝΟΥΝ.ΕΤΣΙ Η ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ ΄ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΙΝΗ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ?ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ Η ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ?ΕΦΟΣΟΝ Ο ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΗ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση