χαμογελο του παιδιού

Αθήνα: Ξεκίνησαν οι πρώτες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση προσβασιμότητας ατόμων με κινητικά προβλήματα

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 6 Μαρτίου 2010 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία Αυτοδιοίκηση, Δήμος Αθηναίων, Ευρετήριο ΟΤΑ, Νομαρχία Αθηνών, Νομαρχίες, Νομός Αττικής. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

Στην οδό Θηβών, μπροστά από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», ο Δήμος Αθηναίων και η Νομαρχία Αθηνών ξεκίνησαν από κοινού τις πρώτες παρεμβάσεις για τον ειδικό χρωματισμό των ραμπών ΑμεΑ και στα επτά Δημοτικά Διαμερίσματα της Αθήνας, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Στην περιοχή, όπου τα συνεργεία του Δήμου προχώρησαν στον χρωματισμό οκτώ ραμπών ΑμεΑ, βρέθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, οι οποίοι παρουσίασαν το πρόγραμμα των δραστικών παρεμβάσεων στις 2.466 ράμπες ΑμεΑ του Δήμου Αθηναίων.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει :

• Επισκευές σε όσες ράμπες χρειάζονται αποκατάσταση

• Ειδικό χρωματισμό όλων των ραμπών με έντονο κίτρινο χρώμα και το σήμα των ΑμεΑ σε έντονο μπλε χρώμα. Με κίτρινο χρώμα θα βάφεται και λωρίδα της ασφάλτου μπροστά στη ράμπα

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Κατά τη διάρκεια του 2009 καταγράφηκαν 17.500 περίπου παραβάσεις παρκαρίσματος αυτοκινήτων, κυρίως ιδιωτικής χρήσης, σε ράμπες αναπήρων. Έσπασαν ρεκόρ.

Ακολούθησαν οι παραβάσεις για παράνομο παρκάρισμα μπροστά σε κάδους απορριμμάτων, καθώς οχήματα εμπόδιζαν την αποκομιδή.

Οι πολίτες που διαμαρτύρονταν – γιατί η εντολή μου είναι ρητή, ότι τέτοιου είδους κλήσεις δεν σβήνονται – είχαν ως δικαιολογία ότι οι ράμπες για τους αναπήρους δεν ήταν ευκρινείς, γι’ αυτό δεν τις έβλεπαν και δεν το έκαναν επίτηδες.

Κατόπιν τούτου, σκεφτήκαμε να σηματοδοτήσουμε τις ράμπες με έντονο κίτρινο χρώμα προκειμένου και να μην υπάρχει αυτή η δικαιολογία, που ενδεχομένως σε κάποιους να ίσχυε, στους περισσότερους, όμως, κατά την άποψή μου δεν ίσχυε.

Και θέλω να πιστεύω ότι πλέον τις ράμπες θα προστατεύουν και οι πεζοί, κάνοντας παρατήρηση σε όποιον θα βλέπουν να παρκάρει παράνομα».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ευχαρίστησε τον Νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό για την οικονομική στήριξη του προγράμματος, σημειώνοντας:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου Γιάννη Σγουρό, διότι αμέσως μόλις του είπα το πρόβλημα, με προέτρεψε να το ξεκινήσω και τα έξοδα, τα οποία είναι αρκετά υψηλά, να τα καλύψει η Νομαρχία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Νομαρχία της Αθήνας στηρίζει προγράμματα του Δήμου Αθηναίων από τον δικό της κορβανά και μάλιστα σε δύσκολες στιγμές.

Είναι μία απόδειξη ευαισθησίας της Νομαρχίας και του Δήμου της Αθήνας, σε συμπολίτες μας που πρέπει όλοι να τους σεβόμαστε, σε μια πόλη που είναι δύσκολη ακόμη και για τους ανθρώπους, που δεν έχουν κινητικά προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός τόνισε:

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω ότι με τον Δήμαρχο Αθηναίων έχουμε άριστη συνεργασία. Αν και ο Νικήτας ανήκει στη Νέα Δημοκρατία και εγώ στο ΠΑΣΟΚ και η πολιτική ατζέντα είναι διαφορετική, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι ο καθένας με τον δικό του τρόπο να συμβάλει στα θέματα της καθημερινότητας.

Ως Νομαρχία θα βοηθήσουμε ουσιαστικά και σε αυτή την προσπάθεια, που αφορά περίπου 2.500 ράμπες ΑμεΑ.

Και απευθύνουμε έκκληση, οι πολίτες να τις σεβαστούν, να μην τις καταστρέψουν με τα αυτοκίνητά τους, τα φορτηγά τους, με διάφορα άλλα τροχοφόρα ώστε πραγματικά να παραμείνουν για να εξυπηρετούν τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα κινητικότητας.

Οι άνθρωποι με τα αναπηρικά αμαξίδια που θέλουν να πάνε π.χ. είτε στο νοσοκομείο είτε κάπου αλλού, δεν μπορούν να περάσουν από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο.

Ξέρετε είναι ένδειξη πολιτισμού και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε, όπως και πολλά από τα προβλήματα τα οποία πρέπει να επιλύσουμε. Αυτή είναι η προσπάθεια της Νομαρχίας.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον φίλο μου τον Νικήτα, ο οποίος πραγματικά δείχνει τις ευαισθησίες του και ως γιατρός και ως δήμαρχος. Και μαζί θα κάνουμε και άλλα έργα, όχι μόνο αυτά».

Στην παρουσίαση του προγράμματος ήταν και ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Σπύρος Σταυριανόπουλος, ο οποίος ανέφερε:

«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τη γραμμική επισήμανση, προκειμένου να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με τους συνανθρώπους μας.

Κάνω έκκληση στους συμπολίτες μας, να μην εμποδίζουν όχι μόνο τα άτομα με αναπηρία, αλλά και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, όπως υπερήλικες, μητέρες με βρεφικά αμαξίδια, γυναίκες σε κύηση, για να μπορεί να μετακινηθεί με ασφάλεια.

Και να παρακαλέσω την πολιτεία να εφαρμόσει κάποτε τους νόμους, γιατί αν φτάσαμε εδώ πέρα, είναι ακριβώς λόγω της μη εφαρμογής του νόμου. Νομίζω ότι αυτό το χρωστάμε στους συμπολίτες μας και στην κοινωνία της χώρας μας».

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση