Πρότειναν την κατάργηση τμημάτων σε πανεπιστήμια

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 11 Νοεμβρίου 2009 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία Παιδεία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

Εκπρόσωποι των Πολυτεχνικών Σχολών ζητούν εξομοίωση των 5ετών σπουδών με τίτλο «μάστερ»

Πρότειναν την κατάργηση τμημάτων σε πανεπιστήμιαΤην πρότασή τους να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν ορισμένα τμήματα πανεπιστημίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υφίστανται στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών, σε συνάντηση που είχαν με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ).

Στην 11η συνάντηση των εκπροσώπων των Πολυτεχνικών Σχολών επανήλθε και η πρόταση του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρη για ενσωμάτωση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η οποία βρίσκει σύμφωνους και άλλους πρυτάνεις πανεπιστημίων της χώρας.

Ταυτοχρόνως όμως ζητήθηκε και η «οριστική κατάργηση κάθε θεσμικής ρύθμισης που επιτρέπει την ίδρυση και τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, καταστρατηγώντας στην πράξη το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Οι εκπρόσωποι των Πολυτεχνικών Σχολών από την πλευρά τους επανέλαβαν το αίτημά τους για εξομοίωση των 5ετών σπουδών με τίτλο «μάστερ» και ζήτησαν «στρατηγικό σχεδιασμό για την κατάστρωση ενιαίου χάρτη για την τεχνική εκπαίδευση στη χώρα (ανώτατη τεχνική εκπαίδευση, τεχνική μεταλυκειακή, λυκειακή)».

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, «οι αναπτυξιακές ανάγκες και ο πολύ μεγάλος αριθμός των μηχανικών στην Ελλάδα, σε ποσοστό τριπλάσιο σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, απαιτούν τη συνολική αναδιάρθρωση της τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα με γενναία στήριξη των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών, αναλόγως με τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υλικοτεχνικές υποδομές».

Πρότειναν ακόμη να ενοποιηθούν οι επιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας που ασχολούνται με τα θέματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ και να συμμετέχει στη σύνθεσή τους και εκπρόσωπος του ΤΕΕ.

Τέλος, οι ηγεσίες των Πολυτεχνείων και των Πολυτεχνικών Σχολών ζήτησαν να σταματήσει η υπερβολική αύξηση των εισακτέων στα πανεπιστήμια από οδούς πέραν των πανελλαδικών εξετάσεων (μετεγγραφές, ειδικές κατηγορίες κτλ.) και να «εξορθολογιστεί ο αριθμός των εισαγομένων στα Τμήματα Μηχανικών ανάλογα με τις δυνατότητες των τμημάτων αυτών».

Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου συναντήθηκε χθες με ενώσεις εμπόρων και παραγωγικών φορέων και συζήτησε μαζί τους θέματα που αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση και τη Διά Βίου Εκπαίδευση, καθώς και το ζήτημα του αναλφαβητισμού εμπόρων.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση