χαμογελο του παιδιού

Νομαρχία Αν. Αττικής : Ολοκλήρωση άσκησης Πολιτικής Προστασίας «Εγκέλαδος»

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 20 Φεβρουαρίου 2010 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία Ευρετήριο ΟΤΑ, Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

Ολοκληρώθηκε η διεξαγωγή και η αποτίμησης της άσκησης επί χάρτου, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγω σεισμού στην περιοχή της ευθύνης της. Η άσκηση διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία και με την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αποδεικνύοντας ότι όλες οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων, βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν περίπτωση μελλοντικής επιγενόμενης σεισμικής δραστηριότητας.

Η άσκηση, με την κωδική ονομασία «Εγκέλαδος», περιελάμβανε σενάριο εκδήλωσης σεισμικής δόνησης μεγέθους 6,3 ρίχτερ, με επίκεντρο τις Αλκυονίδες, σε υποθαλάσσιο χώρο, 77 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Με βάση το σενάριο, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Συνέπειες αυτής ήταν η κατάρρευση δύο παλαιών κατοικιών στην περιοχή Αχαρνών και εγκλωβισμός ατόμου με κινητικά προβλήματα σε μία εκ των κατοικιών. Επίσης, στο Δήμο Γέρακα προξενήθηκαν περιορισμένες βλάβες σε κτήρια της περιοχής, ενώ συνέβη και κατολίσθηση στο ρέμα Ραφήνας, με αποτέλεσμα το φράξιμο του ρέματος. Παράλληλα, συνέβη διακοπή ρεύματος λόγω βραχυκυκλώματος, στο σταθμό της ΔΕΗ με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό ατόμων σε ασανσέρ στην περιοχή του Δήμου Μενιδίου και τη διακοπή λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών.

Η δράση των υπηρεσιών της Νομαρχίας ξεκίνησε άμεσα με το συντονισμό των σχετικών ενεργειών από το Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, ο οποίος σε στενή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, ο ΟΑΣΠ, ΥΑΣ, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού και οι Εθελοντικές Οργανώσεις, ενώ σε ετοιμότητα ετέθησαν όλες οι υπηρεσίες και τα συνεργεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα, οι ενέργειες των υπηρεσιών της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής έχουν ως εξής:

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας ανέλαβε το γενικό συντονισμό των σχετικών ενεργειών.
Η Διεύθυνση Διοίκησης προχώρησε στην ανάκληση των αδειών και ενημέρωσε όλους τους υπαλλήλους για τη θέση τους σε επιφυλακή. Παράλληλα, διέθεσε τους οδηγούς και τα οχήματα της Νομαρχίας για τις μετακινήσεις των επιτροπών διενέργειας αυτοψιών και γενικότερα για τις μεταφορές προσωπικού ή υλικού.
Τα συνεργεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών, προέβησαν σε άμεσο έλεγχο των κτιρίων στην περιοχή του συμβάντος ο οποίος ολοκληρώθηκε εντός δύο ημερών, καθώς και σε κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτηρίων.
Η Διεύθυνση Πρόνοιας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας μερίμνησε για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων σε σκηνές και container και σε ξενοδοχεία που έχουν ελεγχθεί και δεν έχουν υποστεί βλάβη, ενώ παράλληλα, κινητοποιήθηκαν υγειονομικά κλιμάκια, απαραίτητα για την κάλυψη τυχόν αναγκών και την ενδεχόμενη εκκένωση νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Η άσκηση απέσπασε τα θερμά σχόλια των εμπλεκομένων φορέων και κατέδειξε την ετοιμότητα της Νομαρχίας, των κρατικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοικήσης και των εθελοντικών οργανώσεων σε ανάλογα περιστατικά.

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση