Εξαιρούνται από την Υποχρέωση Λήψης Άδειας Παραγωγής Ηλιακά, Φωτοβολταϊκά και Υδροηλεκτρικά Μέχρι 500KW

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 1 Φεβρουαρίου 2010 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία Επικαιρότητα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δίνει το πράσινο φως για την εγκατάσταση δίχως άδεια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων, ηλιακών συστημάτων και μικρών υδροηλεκτρικών, ισχύος 500 KW αντί για 100 KW που ίσχυε μέχρι τώρα. Η σχετική ρύθμιση περιέχεται στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, το οποίο συμπεριλαμβάνει και διάταξη για τους σταθμούς 5MW που κατασκευάζονται από εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.
Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι υπό επεξεργασία μετά την διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και πιο συγκεκριμένα τροποποιείται το άρθρι 4 του Ν. 3468/2006 το οποίο αναφέρει πως “
Ανοίγει ο δρόμος για την εγκατάσταση χωρίς άδεια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων, ηλιακών συστημάτων και μικρών υδροηλεκτρικών, ισχύος έως 500 ΚW, έναντι των 100 KW που ισχύει σήμερα. Αυτό προκύπτει από ειδική διάταξη του νομοσχεδίου του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, στην οποία προβλέπεται επίσης ότι δεν χρειάζονται άδεια παραγωγής σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ έως 5 MWe, που εγκαθίστανται από εκπαιδευτικούς ή ερευνητικούς φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.Εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής ή άλλης διαπιστωτικής απόφασης (…) εφόσον η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από εγκαταστάσεις ΑΠΕ που χαρακτηρίζονται από την κείμενη νομοθεσία, ως μη οχλούσες, ή χαμηλής όχλησης, δραστηριότητες.

Εξαίρεση από την υποχρέωση λήψης άδειας θα λάβουν επίσης οι σταθμοί συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ) με εγκατεστημένη ισχύ έως 50KWe, οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ που δεν συνδέονται στο δίκτυο και έχουν ισχύ έως 5 MWe και οι σταθμοί μέχρι 5 MWe εκπαιδευτικών ή ερευνητικών φορέων, δημοσίων ή ιδιωτικών, όπως και αυτοί που εγκαθίστανται από το ΚΑΠΕ για όσο διάστημα χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς αυτούς”.

Από τη συγκεκριμένα ρύθμιση προκύπτει ότι δεν είναι απαραίτητη η άδεια παραγωγής σε μονάδες έως 500 KW, καθώς θεωρούνται ως μη οχλούσες ή χαμηλής όχλησης από την υπουργική απόφαση 19500/2004. Άλλωστε, το άρθρο 4 του Ν. 3468/2006, το οποίο τροποποιείται, ανέφερε σαφώς ότι το όριο για την εξαίρεση ήταν τα 100 KW.
Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να δώσει νέα ώθηση στις επενδύσεις στις ΑΠΕ. Η νέα ρύθμιση αποτελεί διαχρονικό αίτημα του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά, καθώς διευκολύνει ανάμεσα στα άλλα και όσους διαθέτουν εγκατεστημένα πάρκα μικρής κλίμακας ή που είναι σε θέση να επεκτείνουν την εγκατεστημένη ισχύ τους. Αναφέρουμε επίσης ότι ο στόχος του υπουργείου είναι η διείσδυση των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή σε ποσοστό 2,8% το 2013 και 7,2% το 2020. Οι εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά φτάνουν τα 0,45 ευρώ ανά kWh και το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να την αυξήσει σύμφωνα με τον πληθωρισμό.

Πηγή : energia.gr

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση