χαμογελο του παιδιού

Η Νομαρχία Ηρακλείου στο πλευρό των χωματουργών του Νομού. Συνάντηση της κ. Σχοιναράκη με το σωματείο τους για κοινή διεκδίκηση λύσεων στα θέματα που τους απασχολούν

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 23 Φεβρουαρίου 2010 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία Αυτοδιοίκηση, Ευρετήριο ΟΤΑ, Νομαρχία Ηρακλείου, Νομαρχίες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

Με το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του Σωματείου Εργολάβων και Υπεργολάβων Ιδιοκτητών Οδοποιητικών και Εκσκαπτικών Μηχανημάτων, ΙΧ Φορτηγών Αυτοκινήτων Νομού Ηρακλείου «Η Ένωση» συναντήθηκε η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αντινομάρχες κ. Μιχάλης Αστρινάκης και κα. Δέσποινα Συγγελάκη – Παναγιωτάκη, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ. Ευτυχία Κατσαρού Πετράκη και κ. Γιώργος Τζωράκης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τη Διεύθυνση Ανάδειξης και Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ηρακλείου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της στήριξης της Νομαρχιακής Αρχής στα θέματα που απασχολούν το Σωματείο με κύριο αυτό της εξεύρεσης χώρου εναπόθεσης των προϊόντων εκσκαφής, καθώς δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, θα δίνει απαντήσεις στα θέματα αυτά.
Η Νομαρχιακή Αρχή Ηρακλείου, παρόλο που δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων εναπόθεσης, βρίσκεται στο πλευρό των μελών του Σωματείου, κατανοώντας τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, και είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει την αρωγή της ως μοχλός πίεσης προς την Πολιτεία για την άμεση δρομολόγηση λύσεων. Η κ. Σχοιναράκη έχει μάλιστα από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου παρέμβει με επιστολή της προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κωνσταντίνα Μπιρμπιλή, ζητώντας τη ρύθμιση του θέματος και την άμεση προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος που θα δίνει λύση στο ζήτημα καθορισμού του θεσμικού πλαισίου για τη λήψη μέτρων εναλλακτικής διαχείρισης των απόβλητων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Σχοιναράκη συζήτησε με τους χωματουργούς για το πρόβλημα του ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου, αναλαμβάνοντας μάλιστα την πρωτοβουλία για τον προγραμματισμό συνάντησης με τους Βουλευτές του Νομού την ερχόμενη Παρασκευή, προκειμένου να στηρίξουν και οι ίδιοι τον κλάδο, φέρνοντας το θέμα στο κοινοβούλιο.
Σε δηλώσεις της η κ. Σχοιναράκη ανέφερε: «Το θέμα της εναπόθεσης μπαζών, είτε είναι προϊόντα εκσκαφών, είτε προϊόντα κατεδαφίσεων είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον όταν τα μπάζα εναποθέτονται οπουδήποτε, αν δηλαδή δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος εναπόθεσης. Δυστυχώς η νομοθεσία που υπάρχει μέχρι σήμερα στερεί το δικαίωμα διαμόρφωσης τέτοιων χώρων εδώ στο Νομό μας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν είναι αρμόδια για τα θέματα εναπόθεσης μπαζών, όμως είναι αρμόδια για την περιφρούρηση του περιβάλλοντος και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχει η συνεργασία μας με το Σωματείο Χωματουργών, προκειμένου να στηρίξουμε τον κλάδο και παράλληλα να διεκδικήσουμε μαζί τους την άμεση διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που θα δώσει λύση στο πρόβλημα.
Την Παρασκευή λοιπόν θα ζητήσουμε μια συνάντηση με τους Βουλευτές του Νομού μας για να τους καταθέσουμε αυτές τις απόψεις, τις διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο και παράλληλα να αναδείξουμε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, τη συνεχή δηλαδή καταστροφή που σημειώνεται στο περιβάλλον όταν εναποθέτονται στα ρέματα ή οπουδήποτε αλλού τα μπάζα.
Θεωρώ ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να βοηθήσουν και οι Δήμοι μέχρι να δούμε πώς διαμορφώνεται μια εταιρεία, ένα νομικό πρόσωπο από τους ίδιους, το οποίο θα μπορέσει να δώσει απάντηση κατά το πρότυπο της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη ή της Φλωρεντίας στην Ιταλία. Παράλληλα υπάρχει ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα που χρειάζεται απάντηση και είναι το γεγονός ότι στους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων και μπαζών που υπάρχουν στους Πέρα Γαλήνους και στα Μάλια, για να εναποθέσουν μπάζα χρειάζεται να πληρώσουν 25 ευρώ ανά τόνο. Ένα φορτηγό λοιπόν με χωρητικότητα 30 τόνους είναι κατανοητό ότι στοιχίζει γύρω στα 750 ευρώ, προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να εναποθέσει τα μπάζα. Θα πρέπει δηλαδή οι Δήμαρχοι να εξετάσουν το θέμα με κατανόηση, γιατί το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε συνολικά όλοι μας ως κοινωνία της Κρήτης και του νομού Ηρακλείου».

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση