χαμογελο του παιδιού

Αντισυνταγματική η προσωποκράτηση

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 4 Δεκεμβρίου 2009 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία Κοινωνία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, σε χθεσινοβραδινή κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψή του, έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κατά πλειοψηφία (8-5), με πρόεδρο τον κ. Γ. Καλαμίδα, τάχθηκε υπέρ της άποψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή ότι είναι «συνταγματικώς ανεπίτρεπτο» το μέτρο της προσωποκράτησης. Και αυτό γιατί η προσωποκράτηση είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές που προβλέπουν ότι ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, όπως και ότι η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Ακόμη, κρίθηκε ότι το μέτρο της προσωποκράτησης απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση.

Η υπόθεση απασχόλησε το ΑΕΔ, λόγω των αντίθετων αποφάσεων για το θέμα αυτό που είχαν εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Αρειο Πάγο. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως με νομοθετική ρύθμιση το όριο απαγόρευσης της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκε από τις 30.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ. Μετά την απόφαση του ΑΕΔ για οποιοδήποτε ποσό η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο δεν είναι πλέον εφικτή.

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση