χαμογελο του παιδιού

Επίδομα πολυτέκνων: Οι προϋποθέσεις χορήγησης

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 4 Δεκεμβρίου 2009 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία Κοινωνία. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

Τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα του ΣΤ’ Διμήνου 2009, από 7 έως 15 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν σε 435.564 οικογένειες Στα πολυτεκνικά επιδόματα έχει χορηγηθεί αύξηση 2% από 1-1-2009 ενώ η συνολική τους δαπάνη ανέρχεται σε 131.495.575,38 ευρώ.
Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας είναι οι εξής:

1. Η μητέρα που έχει ή αποκτά τρία ζώντα τέκνα για κάθε άγαμο παιδί της κάτω των 23 ετών. Το επίδομα διακόπτεται την 1η του έτους κατά το οποίο το επιδοτούμενο άγαμο τέκνο συμπληρώνει το 23ο έτος της ηλικίας του.
Τα τέκνα τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του δικαιώματος λήψης αυτού του επιδόματος, είναι αυτά που αποκτώνται από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους, τα νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα και τα γεννηθέντα εκτός γάμου. Το επίδομα αυτό χορηγείται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και στον πατέρα, ο οποίος έχει τρία ζώντα τέκνα από διαφορετικούς γάμους ή και νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα τέκνα από τον ίδιο, εφόσον όμως έχει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα παιδιά αυτά.

2. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή εγκαταλείψει υπαίτια τα παιδιά του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκησή του με αυτά, η παροχή καταβάλλεται στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη διατροφής των παιδιών.

3. Το επίδομα αυτό δικαιούνται οι εξής κατηγορίες προσώπων:
α) οι Έλληνες πολίτες,
β) οι ομογενείς αλλοδαπής υπηκοότητας,
γ) οι πολίτες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
δ) οι πολίτες χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ισλανδία) καθώς και οι Ελβετοί πολίτες,
ε) οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (Ν.Δ. 3989/1959, Α.Ν. 389/ 1968)
στ) οι ανιθαγενείς που διέπονται από Διεθνείς Συμβάσεις (Ν. 139/ 1975)
ζ) αλλοδαποί, δικαιούχοι ανθρωπιστικού καθεστώτος παραμονής στην Ελλάδα (άρθρο 8 Π.Δ. 61/ 1999)
η) οι πολίτες άλλων κρατών που είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον Ανταποκριτή του Ο.Γ.Α. του Δημοτικού Διαμερίσματος ή της Κοινότητας του τόπου κατοικίας τους, όπου θα υποβάλλουν αίτηση- δήλωση στο ειδικό έντυπο ΟΕ1, προσκομίζοντας τα εξής δικαιολογητικά:
α) πιστοποιητικό για την οικογενειακή κατάσταση,
β) σε περίπτωση που ο δικαιούχος αποβιώσει ή είναι υπαίτιος για εγκατάλειψη των παιδιών του ή διακόψει οριστικά τη συγκατοίκηση του με αυτά, πρέπει να υποβάλλεται αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου ή απόφαση δικαστηρίου περί αφάνειας ή δικαστικής συμπαράστασης του ή αμετάκλητη δικαστική απόφαση περί καταδίκης του ή δικαστική απόφαση ανάθεσης επιτροπείας σε φυσικό πρόσωπο ή οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ποιος έχει αναλάβει την ευθύνη διατροφής των τέκνων.
Σε κάθε περίπτωση, οι διακαιούχοι του επιδόματος τρίτεκνης οικογένειας πρέπει να διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα.

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση