χαμογελο του παιδιού

Με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο για τις προοπτικές του τουρισμού στην Κρήτη που διοργάνωσε η Νομαρχία Ηρακλείου

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 21 Φεβρουαρίου 2010 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία Αυτοδιοίκηση, Δήμος Ηρακλείου, Ευρετήριο ΟΤΑ, Νομός Ηρακλείου Κρήτης. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Tourism & Property in Crete: Προοπτικές του Κρητικού Τουρισμού το 2010» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Galaxy στο Ηράκλειο, σε συνεργασία με τη Real Events A.E.
Η Νομάρχης Ηρακλείου, κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη – Ηλιάκη, σε δηλώσεις της, σχετικά με το Συνέδριο, ανέφερε: « Η Κρήτη και ο Νομός Ηρακλείου είναι ένας τόπος ιδιαίτερα ευνοημένος από την σύνθεση τριών ελκυστικών στοιχείων του νησιού: τις φυσικές ομορφιές, το ήπιο κλίμα, και τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο. Το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής κατάστασης και της οικονομίας του νησιού μας είναι ο τουρισμός και λιγότερο η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Η γεωργία παρουσιάζει τάσεις συρρίκνωσης επιφέροντας αρνητικές συνέπειες στα εισοδήματα και την απασχόληση του πληθυσμού αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από τον τουρισμό ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική πτώση. Αυτά, οδηγούν σε μια οικονομία με επίπεδο ανάπτυξης πολύ χαμηλό σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Ο τουρισμός αντιμετωπίζει μια περίοδο κρίσης και πρέπει η Κρήτη, καθώς στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομικής της ανάπτυξης σε αυτόν, να συμβαδίσει με τους όρους αυτούς και να πραγματοποιήσει μια μεγάλη αλλαγή αναπτύσσοντας ένα νέο τουριστικό πλεονέκτημα.
Προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτή τη νέα περίοδο είναι αναγκαίο ένα νέο στρατηγικό σχέδιο προσαρμοσμένο στην βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης.
Άμεση και εξαιρετικά υψηλή προτεραιότητα η ανάπτυξη, η μεγέθυνση και η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, που διαχρονικά θα πρέπει να εστιάζεται στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού και στην πράσινη οικονομία.
Η νέα δομή για την τοπική αυτοδιοίκηση με το σχέδιο Καλλικράτης ενισχύει σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει όμως να ληφθούν υπόψη και οι νέες συνθήκες και οι διεθνείς τάσεις όπως διαμορφώνονται ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε την χρονική περίοδο και να αυξήσουμε τα μεγέθη αφίξεων των τουριστών.
Το νέο στρατηγικό σχέδιο για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης θα πρέπει να έχει ως αναφορά και κατεύθυνση τους τρείς άξονες:
• Ενίσχυση του Τουριστικού Προϊόντος «Κρήτη»
• Κατεύθυνση προς την πράσινη ανάπτυξη
• Ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής
Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι η Κρήτη διαθέτει υψηλούς τουριστικούς πόρους και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στο χέρι μας είναι λοιπόν να τα μετατρέψουμε σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Για να το πετύχουμε χρειάζεται η αρμονική συνεργασία πολιτείας και αυτοδιοίκησης, θεσμική και οικονομική ενδυνάμωση της αυτοδιοίκησης, εφόσον αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης και προβολής του τουρισμού του νομού, αλλά και οριζόντια συνεργασία μεταξύ αυτοδιοικητικών οργανισμών στο πλαίσιο της Ευρώπης των περιφερειών.
Ιδιαίτερα, εδώ στην Κρήτη, επιβάλλεται και εφαρμόζεται μία πολύ στενή συνεργασία των τεσσάρων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων ώστε να προβληθεί το νησί μας ως ενιαίος τουριστικός προορισμός.
Η σημερινή συζήτηση, στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα «Προοπτικές Κρητικού Τουρισμού το 2010», είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και εύχομαι ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στον καλύτερο συντονισμό και στην αποτελεσματικότερη δράση για την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης».

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση