χαμογελο του παιδιού

Ημερίδα του Δήμου Κορυδαλλού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 19 Μαρτίου 2010 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία Δήμος Κορυδαλλού, Ευρετήριο ΟΤΑ, Νομός Αττικής, Τοπικές Κοινωνίες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

 «Δικαίωμα στη διαφορά. Όχι στο ρατσισμό και στον κοινωνικό αποκλεισμό»  

«Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» είναι το μήνυμα της ημερίδας που διοργανώνουν με την ευκαιρία της 21ης Μαρτίου Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κορυδαλλού, με την υποστήριξη του Τοπικού Συμβουλίου για την Πρόληψη της Παραβατικότητας. 

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ευαισθητοποίηση και η καταπολέμηση ρατσιστικών συμπεριφορών που συχνά αντιμετωπίζουν ομάδες ή άτομα λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνικής προέλευσης, θρησκείας, αναπηρίας, σωματικής ή ψυχικής.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Μαρτίου, στις 10 το πρωϊ στην αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου (Γρ. Λαμπράκη 231) με τη συμμετοχή εκπροσώπων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με δράση σε θέματα μεταναστών, προσφύγων και παλιννοστούντων, Roma, ψυχικά ασθενών, ατόμων με αναπηρία, αποφυλακισμένων και απεξαρτημένων. 

«Η αποδοχή του «διαφορετικού» είναι προϋπόθεση για την οικοδόμησης μιας σύγχρονης κοινωνίας αλληλεγγύης, που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες. 

Απέναντι σε προκαταλήψεις, διακρίσεις και στερεότυπα οφείλουμε να προτάξουμε το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων με την εφαρμογή πολιτικών ίσων ευκαιριών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χρέος να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο «τείχος» των διακρίσεων.

Αλλά και στην εφαρμογή πολιτικών σε συνεργασία με την Πολιτεία που θα στηρίζουν έμπρακτα όλες τις ευπαθείς ομάδες. Στην κατανόηση ότι η διαφορετικότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι μειονέκτημα.

Ότι η ιδιαιτερότητα δεν μπορεί να οδηγεί στην περιθωριοποίηση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αντίθετα, μπορεί να εμπλουτίσει μια κοινωνία και να αναδείξει πολίτες με ευαισθησία, ανθρωπιά, αισθήματα σεβασμού και δικαιοσύνης που συμμετέχουν δημιουργικά στην ανάπτυξή της» τονίζει ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης. 

Στην ημερίδα παίρνουν μέρος:  

  • Παναγιώτης Ζάννης: Εκπρόσωπος Μ.Κ.Ο. Κοινωνικής Παρέμβασης και Σχεδιασμού «Αθηνά». «Ο Κοινωνικός αποκλεισμός στην Ελληνική Κοινωνία. Θεωρητική προσέγγιση και εμπειρικά δεδομένα».
  • Θεανώ Μανουδάκη, κοινωνιολόγος, Αντιπρόεδρος Μ.Κ.Ο. Κοινωνικής Παρέμβασης και Σχεδιασμού «Αθηνά».  «Ανήλικοι Μετανάστες: Τα Παιδιά των Άλλων…». 
  • Χριστίνα Λιοφάγου, Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας – Υπεύθυνη Προγράμματος Θεματικής Δράσης για τις Διακρίσεις. «Κοινωνικές ομάδες και οι διακρίσεις που οδηγούν στην περιθωριοποίησή τους». 
  • Γιάννης Γιανναρίδης, Μέλος του Σωματείου Οροθετικών ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ. «Η ζωή ενός οροθετικού στην Ελλάδα του 2010».
  • Νικόλαος Γαλάνης: Διαχειριστής της Μ.Κ.Ο. Δρω. «Ο ρατσισμός σε άτομα με αναπηρίες, από άτομα με αναπηρίες και μεταξύ των ατόμων με αναπηρίες».
  • Φωτεινή Μηλιώνη, Δ.Ν. Επιστ. Συν. Νομικής Αθήνας – Δ/ντρια της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. «Ο ρόλος της ΕΠΑΝΟΔΟΥ στην υποστήριξη των αποφυλακισμένων».
  • Εύη Μαλάμογλου, Υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ και ΕΞΑΝΤΑΣ.  «Προκαταλήψεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στους χρήστες ουσιών».
  • Σοφία Στουραϊτου, Ψυχολόγος, Κέντρο Ημέρας Μελισσίων (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.). «Το Στίγμα στην Ψυχική Ασθένεια».  

Παρεμβαίνουν ο Κωνσταντίνος Παϊτέρης, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Βαρβάρας, μέλος Δικτύου ROM και η Νίκη Χατζηχαλεπλή, Κοινωνική Λειτουργός, εκπαιδευτικός ΑΜΕΑ. 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα λειτουργεί  στο ισόγειο του κτιρίου, έκθεση υλικού των φορέων που συμμετέχουν, καθώς και έργα μαθητών δημοτικών σχολείων της πόλης που ζωγράφισαν με θέμα «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι».

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση