χαμογελο του παιδιού

Νομαρχία Αρτας : Έγγραφο – πρόσκληση του Νομάρχη στην Κ. Μπατζελή

Δημοσιεύθηκε από Συντακτική Ομάδα εφημ. "Παρουσία" στις 16 Φεβρουαρίου 2010 και καταχωρήθηκε στην κατηγορία Ευρετήριο ΟΤΑ, Νομαρχία Άρτας, Νομαρχίες, Τοπικές Κοινωνίες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις απαντήσεις σε αυτή τη δημοσίευση μέσω του RSS 2.0. Μπορείτε να αφήσετε μία απάντηση ή ένα trackback σε αυτή την καταχώρηση

Συνάντηση, το ταχύτερο δυνατόν, με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, όπου οι φορείς της Άρτας και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα θέσουν δια ζώσης τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του νομού προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις, ζητάει ο Νομάρχης Άρτας Γιώργος Παπαβασιλείου με έγγραφο που απέστειλε στην υπουργό στις 12-2-10 μεταφέροντας το καθολικό αίτημα των εκπροσώπων των αγροτών. Το έγγραφο εστάλη επίσης στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καχριμάκη και κοινοποιήθηκε στους βουλευτές του Νομού Δ. Τσιρώνη, Π. Στασινό και Κ. Παπασιώζο. Στο έγγραφο, που υπογράφει  Νομάρχης Άρτας και έχει θέμα «Συνάντηση-συζήτηση για τα αγροτικά προβλήματα του νομού Άρτας», αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμη  κ. Υπουργέ  
     Ο νομός Άρτας, νομός κατ’ εξοχήν αγροτικός, στηρίζει την επιβίωσή του στο  αγροτικό εισόδημα και κυρίως σ’ αυτό από την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών.  
     Οι  πρόσφατες εξελίξεις που συνδέθηκαν άμεσα και με το καθεστώς της πλήρους  αποδέσμευσης, έχουν δημιουργήσει οξύτατα  προβλήματα στους παραγωγούς μας, καθώς  τούτη την ώρα παραμένει αδιάθετο σχεδόν το σύνολο της παραγωγής τους. Περισσότεροι από 50.000 τόνοι κοινών πορτοκαλιών σαπίζουν στα κτήματα, χωρίς καμία ελπίδα διάθεσής τους, καθώς έχει σταματήσει   η χυμοποίηση και η ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό παραμένει σε μηδενικά επίπεδα.
     Άμεσος  παραμένει και ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και κατ’ επέκταση του ευαίσθητου οικολογικά υδροβιότοπου του Αμβρακικού κόλπου από τη σήψη των εσπεριδοειδών, που για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της τεράστιας εναπομείνασας ποσότητας, θα τροφοδοτεί το ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα.
     Kυρία Υπουργέ
     Οι  πρόσφατες κινητοποιήσεις των παραγωγών  μας, χωρίς ακρότητες και αποκλεισμούς στο νομό μας, ανέδειξαν τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο ειδικά και γενικά, καθώς και το καθολικό τους αίτημα  να έχουν μαζί σας μία συνάντηση προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις, τόσο στο άμεσο πρόβλημα, όσο και στα διαρθρωτικά τους προβλήματα.
     Το  σημερινό πρόβλημα των αγροτών μας,  είναι  πρόβλημα  χρόνων με επιπτώσεις τεράστιες τόσο στην αγροτική οικονομία  και στην ευρύτερη οικονομία του  τόπου, όσο και στην προσπάθεια εξασφάλισης ενός βιώσιμου περιβάλλοντος για μας και τα παιδιά μας.
     Με  αφορμή και την σημερινή συνάντηση  που είχαμε στην Νομαρχία Άρτας με τους εκπροσώπους των αγροτών, σας μεταφέρω εκ νέου αίτημά τους και προσωπική μου παράκληση, προκειμένου να προσδιορισθεί το ταχύτερο δυνατόν μία συνάντηση μαζί σας, όπου οι φορείς της Άρτας και οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι, θα σας θέσουν δια ζώσης τα προβλήματα που μας απασχολούν και επιτακτικά  ζητούν λύση.
     Κυρία Υπουργέ
Είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής ενός θεσμικού πλαισίου ανάπτυξης με το οποίο θα επιδιώκεται :
-η αλλαγή στη διάρθρωση των ειδών και των ποικιλιών στην έκταση και στην παραγωγή της καλλιέργειας εσπεριδοειδών. Η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας των πορτοκαλιών μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το  ολοκληρωμένο  πρόγραμμα του Υ.Α.ΑΤ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»  μέσω των δράσεων που εντάσσονται στα μέτρα «εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και «εγκατάστασης νέων γεωργών» .
-η προώθηση νέων καλλιεργειών
-η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και η στήριξή τους   (Κονσερβολιά Άρτας, Π.Γ.Ε)
-διεύρυνση της περιόδου προσφοράς.
-η ενίσχυση της οργανωτικής δομής και της επιχειρησιακής ικανότητας των ομάδων παραγωγών με αλλαγή κριτηρίων.
-η αξιοποίηση του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ». Εκκρεμούν ενταγμένες προτάσεις μας στο Μέτρο 125 Α , επενδύσεις αρδευτικών διωρύγων, και στο 125 Β, ορεινή οδοποιία, ΟΠΑΑΧ,  κλπ καθώς επίσης και θέματα του ΕΠΑΛ(καταθέσαμε πλήρη πρόταση για αλιευτικό καταφύγιο), LEADER Αλιείας, κλπ

Κυρία Υπουργέ

     Εκτιμώντας, τις προσπάθειες που έχετε  καταβάλλει μέχρι σήμερα  για  διάλογο με εκπροσώπους αγροτών, θεσμικών φορέων και μη, αλλά και  την εμπειρία σας και την γνώση  σας για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε στο αίτημά μας, για μια συνάντηση και ένα γόνιμο διάλογο, δεδομένου ότι και εγώ έχω υπηρετήσει τον αγροτικό τομέα από θέσεις μάχης και ευθύνης και αγωνιώ για το καλό του τόπου μου.
     Ε κ των προτέρων θερμά σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας.
                                                                     
                                                                                               Με εκτίμηση  
                                                                                         Ο Νομάρχης  Άρτας

                                                                                     Γιώργος  Παπαβασιλείου

Αφηστε το σχολιο σας

Διαφήμιση